Jedzenie na imprezie firmowej - w hotelu masz wszystko na miejscu!

Menu na imprezie firmowej to jedna z najważniejszych kwestii, którą muszą wcześniej opracować organizatorzy. Dobre jedzenie zachęca do dłuższego pobytu na bankiecie oraz wpływa na końcową opinię o wydarzeniu. Jest to szczególnie ważne, bo impreza firmowa nie zawsze odbywa się wyłącznie w gronie pracowników – niekiedy gośćmi są także kontrahenci, na których chcemy wywrzeć jak najlepsze wrażenie. Gdy wybieramy hotel jako miejsce organizacji wydarzenia, sytuacja jest bardzo komfortowa, bo w jednym miejscu możemy zarezerwować salę bankietową, noclegi oraz skorzystać z przygotowanego przez szefa kuchni menu.

Dania dostosowane do okazji
Aby właściwie zaplanować menu, należy określić na jakim charakterze imprezy nam zależy. Mniej formalne spotkania mające integrować pracowników mogą mieć postać przyjęcia koktajlowego na którym królują przekąski w formie szwedzkiego stołu. Jeśli zdecydujemy się na dania, warto zaproponować gościom ciepły posiłek na początku imprezy, później na stole mogą pojawić się także owoce oraz przekąski. Świeże produkty i doświadczona załoga w kuchni zagwarantują, że posiłki będą smaczne. Warto uzupełnić je dobrze dobranymi alkoholami. W formie apperitifu i dopełnienia dań obiadowych znakomicie sprawdzi się wino.

Specjalne wymagania gości
Układając menu na imprezę firmową, bardzo trudno jest trafić w gusta wszystkich gości, zwłaszcza jeśli pracowników jest wielu lub w spotkaniu uczestniczą osoby z zewnątrz, reprezentujące na przykład partnerów biznesowych. Wiele hoteli stawia na tradycyjne polskie dania, podane w nieco nowocześniejszej wersji – zwykle są one znane i lubiane a nietypowy sposób podania lub dodatki czynią je bardziej atrakcyjnymi i ciekawszymi. Wyzwaniem dla organizatorów są także specjalne wymagania gości związane na przykład z nietolerancją niektórych produktów spożywczych. Jeśli wiemy o tego rodzaju problemach swoich pracowników, warto przedyskutować z menadżerem hotelu możliwość zmodyfikowania przepisów. W menu nie powinno także zabraknąć dań wegetariańskich – dzięki temu wszyscy goście będą mogli w pełni skorzystać z kulinarnej oferty.

Autor