Co jest najważniejsze przy organizacji bankietu?

Przygotowanie bankietu to przedsięwzięcie wymagające sporej ilości czasu i energii. Organizatorzy muszą zadbać o wiele szczegółów, od których zależą wrażenia gości. Jak jednak w natłoku spraw określić te najważniejsze? Niekiedy przyjęcie jest organizowane w ostatniej chwili, spontanicznie lub jest związane z wydarzeniem, którego wcześniej nie przewidywaliśmy. Wówczas skupienie się na najważniejszych aspektach staje się jedyną drogą do przygotowania udanego bankietu.

Sprawdzone miejsce
Hotel czy restauracja? A może inne, mniej kojarzące się z bankietem miejsce i zamówiony catering? Pomysłów na zorganizowanie przyjęcia może być wiele, jeśli jednak chcemy mieć pewność, że przebiegnie ono bez niespodzianek, najlepiej wybierać sprawdzone rozwiązania. Jeśli wcześniej organizowaliśmy podobną imprezę i nie mieliśmy zastrzeżeń do obsługi, wyglądu sali oraz przygotowanego menu, warto powtórnie skorzystać z oferty. W innym przypadku mona poszukać opinii klientów, osobiście zobaczyć oferowane pomieszczenia i skonsultować z menagerem menu. Wskazówką przy wyborze hotelu lub restauracji będzie z pewnością jej lokalizacja, ułatwiająca wszystkim dotarcie na miejsce. Wielkość sali to także jedno z kluczowych kryteriów, bo zapewni gościom wygodę i swobodę. W zależności od charakteru bankietu należy także dopasować menu – to jedna z kluczowych decyzji, bo goście na pewno docenią smaczne i urozmaicone dania. Zaniedbania w tej kwestii często przeważają przy ocenach bankietu.

Atmosfera przyjęcia
Organizatorzy często zapominają, jak istotne jest stworzenie wokół bankietu odpowiedniej atmosfery. Przygotowana z uwagą lista gości czy odpowiednio wcześnie wysłane zaproszenia mogą wydawać się szczegółami wobec kwestii organizacyjnych związanych z rezerwacją sali czy opracowaniem menu, ale niedopatrzenia w tym względnie niejednokrotnie bywają zarzewiem konfliktów i psują opinię o przyjęciu. Również wszystkie nerwowe sytuacje wynikające z nieprofesjonalnej obsługi rzutują na odczucia gości, dlatego szczegóły powinny być dokładnie omówione z właścicielami hotelu lub restauracji. Zawsze miłym akcentem będzie upominek na zakończenie spotkania – w tej roli sprawdzają się świetnie gadżety firmowe, jeśli bankiet ma charakter formalny.

Autor